Bedstemødrenes friske ferier

I ti år i træk har jeg holdt en uges sommerferie med en veninde og nogle af vores børnebørn. De ældste er nu for gamle til lege-ferier med bedsteforældre, men der er stadig kommet nye børn til, så bedstemødrene ikke skal falde hen. Mens de halvvoksne børnebørn nu muntrer sig med festivaler, studenterfester og storbyer, er min veninde og jeg draget af med de  syv resterende børn i alderen fra 10-4. Vi har i årenes løb været på højskole, på charterferier og i sommerhuse forskellige steder i landet. I år er vi så heldige, at vi har lånt et stort sommerhus ved vandet i Nordsjælland, hvor både voksne og børn kan boltre sig.

Der skal en del logistik til for at planlægge sådan en ferie, da børnene bor i forskellige egne af landet. Det viste sig, at et barn havde fodboldskole, der skulle passes, før han kunne få lov at holde ferie, mens et hold forældre havde misforstået mødedagen, og stillede med deres tre børn hos bedstemoderen (ikke mig), dagen før ferien skulle begynde og meddelte, at de havde bestilt gourmetophold på hotel, så farmor kunne glæde sig til et ekstra døgn med de søde børn. Og hvilken bedstemor afviser sine børnebørn?

Et barn var faldet ned fra et klatrestativ nogle dage før ferien og havde fået hjernerystelse, men var ved godt mod, og det var forældrene også, da de drog på storbyferie, for de vidste, at deres datter var i de bedste hænder hos mormor, der bare skulle tage et par ekstra forholdsregler: rigelig hvile til patienten, igen tv og ingen læsning. Det var det samme barn, der for nogle år siden fik slem forbrænding under foden, to dage før vi skulle rejse til Grækenland, så vi kom af sted med en humpende pige med stor forbinding om fod. Det gav nogle udfordringer ved poolen i det græske klima med 35 grader. Men det klarede vi også.

Et barn kom med aftenfly fra Jylland, og skulle hentes i Kastrup, og flyet var kun en lille halv time forsinket, men ved 22 tiden var de syv børn endelig samlet. Og nu kunne ferien tage fat. En veninde til en af feriebørnene ringede og spurgte, om hun måtte slutte sig til selskabet i morgen, da hendes forældre var på arbejde, og vi syntes jo ikke, vi havde børn nok, så det gav vi selvfølgelig lov til.

Jeg fik ros for min pasta med kødsauce, altid et hit, og her hvor klokken har passeret midnat er status på første feriedag: En klipklap blæst væk fra badebro ved morgenbadning, og umulig at svømme ind, en tæge hevet ud, en bule i panden på et barn efter nærkontakt med en legetøjsbil kastet af et andet barn,  nogle myggestik, men de dulmes af bedstemors tryllesalve, og ellers ingen uheld. Fantastisk solnedgang, glade børnestemmer, en del boldspil, en fodbold hentet i nabos have gennem en hemmelig sti (naboen var der ikke).

Nu skal der soves, for erfaringen viser, at de første børn melder sig på banen ved syv tiden. Godnat.