Grønne chili og en blå cykel

”Jeg går ud i køkkenet, og når jeg står ved køleskabet, tænker jeg: Hvad var det, jeg skulle herude? Kender du det?”

Spurgte en af mine jævnaldrende venner.

Sådan noget spørger man ikke et ungt menneske om, men hvis man gjorde, ville man få samme bekræftende svar, som jeg kunne give: ”Ja, det kender jeg.” Vi, der er +60, tror altid, at det med at glemme eller være distræt er noget, der kun hører alderdommen til.

Jeg  fortsætter historien om at gå ud i køkkenet efter noget og gå tilbage i stuen med noget helt andet.

”Hvad har fire grønne chili med en ny cykel at gøre?” Ikke ret meget, og  dog.

Jeg havde i sommerlandet plukket to kg stikkelsbær hos en veninde, og de skulle anvendes. Jeg fandt yndlingsopskriften på chutney. Konstaterede at jeg manglede fire grønne chili, udover de ingredienser, jeg allerede havde anskaffet. Af sted på cykel til købmand. Ingen grønne chili her, kun røde. Sms til klog kogekone: ”Kan røde bruges?” Svar: ”Det ville jeg ikke gøre”.  Af sted til næste butik.  Stadig ingen grønne chili, til gengæld havde de så en hel masse andet, jeg ikke vidste, jeg manglede, men som røg med i kurven. Videre ind til Frederiksværk, hvor jeg faktisk fandt de så heftigt begærede små grønne sataner. Jeg kunne lige så godt købe nogle rødbeder, nu jeg var i syltehumør, men ak nej sagde den flinke dame i grøntsags-afdelingen: ”De kommer først i morgen. Med top.” Det sidste understregede hun vist for at sætte et formildende plaster over rødbede-savnet. Også her fik jeg købt et par ting ud over det, der stod på huskeseddel. På vejen hjem passerede jeg en cykelforretning, der længe har reklameret med, at der er totalt ophørs udsalg, og da min cykel i sommerhuset er 16 år gammel og uden gear, har jeg ofte tænkt, at den godt kunne suppleres med en cykel mere. Der var lige een lyseblå street cykel (som det hedder) tilbage, og når styret blev hævet og sadlen sænket, passede den perfekt til mig, og rabatten var god. Cykelhandleren ville klargøre køretøjet, så jeg kunne hente det et par timer senere. Kontaktede fluks veninde, der bor i sommerhus tæt på mit. Hun lovede at køre mig, når jeg skulle hente cyklen.

På vejen fortalte jeg hende om mine meget forskellige indkøb: ”Det begyndte med, at jeg bare manglede nogle grønne chili…” Begyndte jeg. Hun så overbærende på mig og sagde: ”Nå, dem kunne du have fået af mig.”

Den færdige stikkelsbærchutney med grøn chili.
Den færdige stikkelsbærchutney med grøn chili.